MØD TEKNOLOGIEN

Få styr på brintteknologien

Hvad er det lige brint er og hvordan virker en brintbil?
Selvom brintteknologien har været her i et godt stykke tid er det først nu, at teknologien viser sig på vejene og meget snart i danskernes garager. Derfor har vi samlet de oftest stillede spørgsmål samt et par nyttige links om den nye teknologi på denne side.

Brint er et grundstof i gasform ved stuetemperatur og er det mest fremherskende grundstof overhovedet. Det er alle steder og der er rigtig meget af det. Det er dog ikke nemt at udvinde i sin helt rene form, men skal udvindes ved at spalte naturgas eller vand. Det er en fremragende energibærer.

Udover brintbiler bruges brint i industrielle processer. Brint kan bruges til at blande med CO2 og danne metan ud af det og generelt til at lagre el, da man ved at tilsætte el til vand kan lave brint og også føre den proces tilbage igen og så bliver det til energi. Derudover kan brint udvindes på flere forskellige måder.

Man tanker brint, så løber brinten ned i en brændselscelle, hvor brinten kemisk reagerer med den ilt der er i luften. Det bliver til el, som driver bilen gennem en elmotor. Udover el bliver det også til vand, hvilket er det eneste spildprodukt

Det gør man på en tankstation. Det tager 3-5 minutter. Det fungerer meget som man kender det i dag fra almindelig biler og så fylder man brint i tanken. Det drejer sig cirka om 5-6 kilo brint, som er under try

På tankstationer i Jylland og Sjælland (se særskilt kort på brintbiler.dk)

Det skal man af to hovedårsager: Der er ingen udslip og på grund af mobiliteten og forbrugsmønsteret, som man kender fra den traditionelle brændselsbil. Man kan tanke hurtigt og så er man afsted igen og har en rækkevidde på i hvert fald 500 kilometer. Man har ingen udslip af CO2 eller partikler. Man skal vælge en brintbi,l fordi den bringer de to bedste elementer sammen.

Der er ikke forskel på selve kørslen, men det kommer an på behovet og ens kørselmønster. Hvis man ikke kører i sommerhus eller til Jylland på lange ture, så kan man godt nøjes med en elbil, men hvis man ønsker længere ture, så skal man vælge en brintbil.

Læs videre om brintteknologi og brintbiler på brintbiler.dk